Από το 2019 έχει γίνει υποχρεωτική και στην Ελλάδα η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την διαχείριση του οδοντιατρικού αμαλγάματος και κατά συνέπεια η τοποθέτηση διαχωριστή αμαλγάματος στο οδοντιατρείο. Πρόκειται για συσκευές που με διάφορους τρόπους (φυγοκέντρηση, καθίζηση, ιοντοανταλλαγή ή με συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων) συγκρατούν και αποθηκεύουν το αμάλγαμα σε κάποιο δοχείο, ενώ αφήνουν τα υπόλοιπα λύματα να καταλήξουν στην αποχέτευση.
Υπάρχουν δύο τύποι διαχωριστών αμαλγάματος:
α) αυτοί που παρεμβάλλονται στην γραμμή αποχέτευσης, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι, είτε αντικαθίστανται κάθε χρόνο και
β) αυτοί που τοποθετούνται στο πτυελοδοχείο και δέχονται τα λύματα του πτυελοδοχείου αλλά και της χειρουργικής αναρρόφησης.
Το ποιος τύπος θα τοποθετηθεί στο κάθε οδοντιατρείο εξαρτάται από την ποσότητα των λυμάτων που καλείται να διαχειριστεί, από τον τύπο του μηχανήματος, τον τύπο της εγκατάστασης (υπόγειοι σωλήνες ή επιφανειακοί), αλλά και το …κόστος.
Γιατί είναι απαραίτητη η χειρουργική αναρρόφηση;
Η κλασσική σιελαντλία που διαθέτουν τα παλαιότερα οδοντιατρικά μηχανήματα παράγει μεγάλο όγκο λυμάτων με αποτέλεσμα να κάνει απαραίτητη την επιλογή μεγαλύτερης μονάδας διαχωριστή αμαλγάματος. Αντίθετα, η χειρουργική αναρρόφηση μειώνει σημαντικά τα παραγόμενα λύματα και έτσι μας επιτρέπει να επιλέξουμε μικρότερη και φυσικά φθηνότερη μονάδα. Επιπλέον αυξάνει σημαντικά την διάρκεια ζωής του διαχωριστή.
Είναι σίγουρο λοιπόν ότι αν και αρχικά θα έχουμε μια οικονομική επιβάρυνση με την ταυτόχρονη αγορά χειρουργικής αναρρόφησης, θα αποσβέσουμε το επιπλέον κόστος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι η χειρουργική αναρρόφηση είναι απαραίτητη και σε πολλές οδοντιατρικές πράξεις, άρα θα βγούμε πολλαπλά ωφελημένοι από την αγορά της.
Η χρήση σιελαντλίας επιπλέον οδηγεί σε υπερβολική και άσκοπη κατανάλωσης νερού, καθώς χρησιμοποιεί 1,89 λίτρα νερού ανά λεπτό. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; 75,6 λίτρα νερού ανά ραντεβού, και με έναν πρόχειρο υπολογισμό 207.900 λίτρα τον χρόνο! Καθώς η λειψυδρία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα καταλαβαίνουμε γιατί στα πλαίσια της εξοικονόμησης νερού αποτελεί πλέον πάγια τακτική στις Ευρωπαϊκές χώρες η χρήση χειρουργικής αναρρόφησης.
Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι ταυτόχρονα με την επιλογή διαχωριστή αμαλγάματος, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας και την αγορά χειρουργικής αναρρόφησης εφόσον δεν έχετε, καθώς είναι σίγουρο ότι το επιπλέον κόστος αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης της.
Για περισσότερες διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 7777936 ή να μας στείλετε τις απορίες σας στο info@unimedica.gr