"Κατ' Οίκον" Οδοντιατρική Φροντίδα

Η Κατ’ Οίκον οδοντιατρική φροντίδα φέρνει τον οδοντίατρο στο σπίτι σας. Υλοποιείται με τη βοήθεια φορητών οδοντιατρικών μηχανημάτων, που αν και έχουν τη μορφή μιας βαλίτσας, μεταφέρονται εύκολα και έχουν τις ίδιες δυνατότητες με το οδοντιατρικό μηχάνημα που υπάρχει και στο οδοντιατρείο.

Επιπλέον ο οδοντίατρος φέρει μαζί του και μια δεύτερη βαλίτσα, ειδικά σχεδιασμένη, που λειτουργεί και ως πάγκος εργασίας, για να μεταφέρει όλα τα απαραίτητα: διάφορα περιφερειακά μηχανήματα, αποστειρωμένα εργαλεία και οδοντιατρικά υλικά.

Η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα στη πράξη δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών στο οδοντιατρείο, καθώς τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα ίδια, εκτός από το πρώτο φυσικά, αφού είναι ο γιατρός που επισκέπτεται τον ασθενή.

Στη πρώτη λοιπόν επίσκεψη, λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό με τη βοήθεια όπου χρειάζεται και των οικείων του ασθενή, αλλά και του θεράποντα ιατρού, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο. Με βάση αυτά τα δύο ιστορικά καθορίζεται το σχέδιο θεραπείας και ο αριθμός των επισκέψεων που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν. Ενημερώνεται ο ασθενής και από το επόμενο ραντεβού ξεκινά η θεραπεία. Όταν πρόκειται για έκτακτο περιστατικό, προέχει πάντα η άμεση ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο.

Ο ασθενής μπορεί να εξεταστεί είτε στο κρεβάτι είτε σε πολυθρόνα, ενώ οι οδοντιατρικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται όποτε κρίνεται απαραίτητο και με τη βοήθεια δεύτερου οδοντιάτρου.

Κατηγορίες Ασθενών

Ο οδοντίατρος μπορεί να απευθυνθεί στην “κατ’ οίκον” οδοντιατρική φροντίδα προκειμένου να παραπέμψει ασθενείς, που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να προσέλθουν στο ιατρείο του, όπως:

  • Άτομα τρίτης ηλικίας
  • Άτομα με κινητικά προβλήματα (ημιπληγία, τετραπληγία, κατάκοιτοι, πολυτραυματίες κλπ)
  • Άτομα με προβλήματα όρασης
  • Άτομα με νοητική στέρηση
  • Ασθενείς με διάφορες μορφές άνοιας
  • Άτομα με ψυχολογικά προβλήματα

Η «κατ΄ οίκον» οδοντιατρική απευθύνεται επίσης και σε ομαδοποιημένες κατηγορίες ασθενών που μπορεί να βρίσκονται σε:

  • Γηροκομεία
  • Κλινικές - νοσοκομεία
  • Ιδρύματα ειδικών κατηγοριών
  • Ξενοδοχεία

Οίκοι Ευγηρίας - Κλινικές

Η “κατ’ οίκον” οδοντιατρική φροντίδα παρέχει οδοντιατρική περίθαλψη και σε ομαδοποιημένες κατηγορίες ασθενών μια και συνεργάζεται από το 2004 με Οίκους Ευγηρίας, Κέντρα Αποκατάστασης, Ψυχιατρικές Κλινικές κ.λ.π.

Εξοπλισμός

Η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα υλοποιείται με τη βοήθεια φορητών οδοντιατρικών μηχανημάτων, που αν και έχουν τη μορφή μιας βαλίτσας που μεταφέρεται εύκολα, έχουν τις ίδιες δυνατότητες με το οδοντιατρικό μηχάνημα που υπάρχει και στο οδοντιατρείο.

Περιλαμβάνει αυτό που οι ασθενείς ονομάζουν ¨τροχό¨, υπέρηχους (για την απομάκρυνση της ¨πέτρας¨) καθώς και συσκευή που αναρροφά το σάλιο από το στόμα (σιελαντλία), και το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι απλώς να μπει στην …πρίζα.

Εκτός όμως από το φορητό οδοντιατρικό μηχάνημα, με μια δεύτερη βαλίτσα ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη γι’ αυτό το σκοπό, η οποία στο σπίτι του ασθενή λειτουργεί και ως πάγκος εργασίας, μεταφέρονται:

  • ειδικό φως (συσκευή που τοποθετείται στο κεφάλι του γιατρού και φωτίζει με ισχυρό φως το εσωτερικό του στόματος του ασθενή).
  • θήκες για γάντια μιας χρήσεως και μάσκες
  • θήκες για αποστειρωμένα εργαλεία
  • θήκη για χρησιμοποιημένα εργαλεία
  • θήκη για υλικά και φάρμακα
  • φορητή συσκευή πολυμερισμού (για τα άσπρα σφραγίσματα)

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα:

  • λήψης ακτινογραφιών με φορητό ακτινογραφικό μηχάνημα
  • προβολής και ψηφιοποίησης της ακτινογραφίας σε ειδική οθόνη
  • χρήσης ενδοστοματικής κάμερας

Γενική Αναισθησία

Η οδοντιατρική με γενική αναισθησία απευθύνεται σε ασθενείς που για διαφόρους λόγους (φόβος, προβλήματα υγείας, κ.α) δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπική αναισθησία.

  • Βοηθάει ανθρώπους με υπερβολική φοβία προς τον οδοντίατρο, πολλοί από τους οποίους εγκαταλείπουν τα δόντια τους και υποφέρουν.
  • Μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των απαιτούμενων επισκέψεων: η πρώτη φάση της περιοδοντικής θεραπείας π.χ. (υποουλικές αποξέσεις) κανονικά απαιτεί 4-5 επισκέψεις. Υπό γενική αναισθησία, σε μία μόνο επίσκεψη όχι μόνο ολοκληρώνεται η περιοδοντική θεραπεία αλλά αντιμετωπίζονται και άλλα προβλήματα που πιθανώς συνυπάρχουν, όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις, κ.λπ.
  • Διευκολύνει άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες ή δυσκολεύονται να συνεργαστούν.
  • Εξαλείφει την ταλαιπωρία όσων υποβάλλονται σε εκτεταμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις, π.χ. ταυτόχρονη τοποθέτηση μεγάλου αριθμού εμφυτευμάτων, πολλαπλές εξαγωγές εγκλείστων δοντιών κ.λπ.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η Ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την χορήγηση οποισδήποτε μορφή γενικής αναισθησίας σε ιδιωτικό ιατρείο, έστω και αν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο (ακόμα και την απλή χορήγηση πρωτοξειδίου του αζώτου – το περίφημο laughing gas- που χορηγούν οι οδοντίατροι στα ιδιωτικά τους ιατρεία σε πολλές χώρες του κόσμου).

Για τους λόγους αυτούς και για μεγαλύτερη ασφάλεια των ασθενών μας συνεργαζόμαστε με το πανεπιστημιακό ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ και με τον ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΥΡΟ, στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις των οποίων (και σε συνεργασία με πολύ έμπειρη αναισθησιολογική ομάδα) έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε οδοντιατρικό περιστατικό υπό γενική αναισθησία.

Ο ασθενής προσέρχεται στην κλινική μισή ώρα πριν το προγραμματισμένο ραντεβού, για τον κλασσικό προ-εγχειρητικό έλεγχο (καρδιολογική και αιματολογική εξέταση).

Στη συνέχεια χορηγείται η αναισθησία, γίνεται η απαιτούμενη οδοντιατρική θεραπεία και σε 2-3 ώρες μετά επιστρέφει στο σπίτι του και τις συνηθισμένες δραστηριότητές του.

Υπάρχουν πολλά είδη αναισθησίας;

Ανάλογα με το είδος της επέμβασης, το ψυχολογικό προφιλ του ασθενή και το βαθμό συνεργασίας του, μπορεί να χορηγηθεί:

  • είτε μία απλή καταστολή, δηλαδή ο ασθενής να είναι ξύπνιος αλλά να αισθάνεται λίγο ζαλισμένος,
  • ή μία ελαφριά γενική αναισθησία.

Μόλις τελειώσει η οδοντιατρική επέμβαση, ο ασθενής ξυπνά αμέσως και είναι ευδιάθετος.

Μήπως είναι επικίνδυνο;

Είναι λογικό ο καθένας που πρόκειται να υποβληθεί σε γενική αναισθησία να αισθάνεται αγωνία.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως θεωρείται τόσο ασφαλής όσο και η τοπική, ίσως και ασφαλέστερη!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν θέλετε περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από το θέμα αυτό.

Κώστας Θεοδώρου
Χειρουργός Οδοντίατρος
“κατ’ οίκον” Οδοντιατρική Φροντίδα – Unimedica

Οδοντιατρική φροντίδα χωρίς περιορισμούς

Η καλή υγεία του στόματος είναι καθοριστική όχι μόνο για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και για την ποιότητα της ζωής μας.
Ένα στόμα χωρίς προβλήματα μας επιτρέπει να τρεφόμαστε σωστά και να χαμογελάμε με αισιοδοξία.

Η σύγχρονη οδοντιατρική μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που μπορεί να δυσκολέψει το φαγητό μας, να επηρεάσει την ομιλία μας, να στερήσει το χαμόγελο από το πρόσωπο μας.

Η «κατ’ οίκον» οδοντιατρική φροντίδα φέρνει τη σύγχρονη οδοντιατρική κοντά σε όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν ένα οδοντιατρείο.
Δίνει τη δυνατότητα σε όλους να απολαμβάνουν τις απλές χαρές της ζωής, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τα πιθανά κινητικά προβλήματα.
Όταν η πολύχρονη εμπειρία συναντά τη σύγχρονη τεχνολογία με κέντρο τον άνθρωπο, τότε το όραμα γίνεται πράξη.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 211.40.80.444

…γιατί το χαμόγελό σας αξίζει το καλύτερο!