Ο σχεδιασμός και το στήσιμο ενός νέου οδοντιατρείου ή η αναμόρφωση ενός
παλιού, συνοδεύονται όπως είναι φυσικό από ανάμεικτα συναισθήματα ελπίδας
και αγωνίας. Όπως κάθε μεγάλη μακροχρόνια επένδυση πρέπει να μελετηθεί πολύ
προσεκτικά, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της απογοήτευσης και της αποτυχίας.
Ας δούμε μαζί πως μπορεί να οργανωθεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να έχει τη
μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.
Έχοντας επιλέξει την περιοχή που θέλει να δραστηριοποιηθεί ο οδοντίατρος θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
1) Επιλογή οδοντιατρικής μονάδας: Το πρώτο βήμα πριν την επιλογή του χώρου -όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο- είναι η επιλογή της οδοντιατρικής μονάδας που θα εγκατασταθεί στο ιατρείο. Ο λόγος που πρέπει να προηγηθεί αυτή η επιλογή είναι ότι με αυτό τον τρόπο ο οδοντίατρος θα έχει συμπαραστάτη και σύμβουλο του στα επόμενα βήματα (και …επόμενα χρόνια) τον μηχανικό βιοϊατρικής τεχνολογίας, από την εταιρία που θα αγοράσει την έδρα.
2) Επιλογή χώρου: Το οίκημα που θα επιλέξετε για την εγκατάσταση του οδοντιατρείου σας, θα πρέπει να πληροί κατ΄αρχήν τις προδιαγραφές που ορίζονται από τη Διεύθυνση Υγιεινής και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο.
Επιπλέον, θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι κατάλληλο ώστε να εξυπηρετεί και τις ανάγκες σας (μια ή περισσότερες έδρες, χώρος γραμματείας, κ.λ.π). Ο μηχανικός βιοϊατρικής θα ελέγξει το οίκημα ή τα οικήματα που έχετε επιλέξει (δυνατότητες αποχέτευσης, παροχές νερού, διαρρύθμιση, κ.α) και θα σας ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Η εμπειρία του σας είναι πολύτιμη.
3) Σχεδιασμός: Το οδοντιατρείο σας θα πρέπει να συνδυάζει την λειτουργικότητα και την εργονομία με το ανάλογο design. Μερικές φορές οι επιταγές του design μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με την λειτουργικότητα και την εργονομία. Καλό θα ήταν να μην νικήσει το design…
4) Η ώρα των μαστόρων: Υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, βαφέας και διάφορες άλλες ειδικότητες θα εμπλακούν στην διαμόρφωση των χώρων και των εγκαταστάσεων. Όλοι αυτοί θα δουλέψουν με βάση τα σχέδια, τις οδηγίες αλλά και την επίβλεψη του μηχανικού βιοϊατρικής. Οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες θα πρέπει να γίνουν με την μέγιστη προσοχή και ακρίβεια!
5) Εγκατάσταση μηχανημάτων: Αφού ολοκληρωθεί και το βάψιμο, θα γίνει η εγκατάσταση της οδοντιατρικής μονάδας, του πάγκου και των υπόλοιπων οδοντιατρικών μηχανημάτων. Είναι προφανές ότι εφόσον έχει γίνει σωστός σχεδιασμός οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο!
Όπως βλέπουμε, ο σύμβουλος σας σε κάθε βήμα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός οδοντιατρείου, είναι ο μηχανικός βιοϊατρικής. Είναι προφανές λοιπόν ότι η αγορά μιας οδοντιατρικής μονάδας, δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι μια απλή αγοραπωλησία. Η εταιρεία από την οποία θα αγοράσετε την μονάδα θα πρέπει να σας υποστηρίζει και να σας συμβουλεύει τόσο κατά την αρχική εγκατάσταση όσο και στα επόμενα χρόνια. Ο μηχανικός βιοϊατρικής της εταιρείας με τον οποίο θα συνεργαστείτε, θα είναι πλέον ένας από τους βασικούς σας συνεργάτες καθώς:
– με την σωστή του καθοδήγηση θα «στήσετε» ένα λειτουργικό και εργονομικό ιατρείο που θα διευκολύνει και δεν θα δυσκολεύει την εργασία σας,
– όταν παρουσιάζονται τεχνικά προβλήματα στον εξοπλισμό σας, θα εξασφαλίζει την άμεση αντιμετώπισή τους.
Η επιλογή οδοντιατρικής μονάδας και κατ΄επέκταση εταιρείας και μηχανικού βιοϊατρικής τεχνολογίας με τον οποίο θα συνεργαστείτε αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Επιλέξτε με προσοχή!!!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο
210 7777 936, email: info@unimedica.gr site: www.unimedica.gr