Ρωτήστε τον τεχνικό

Οδοντιατρικοί Προβολείς – Φως στο Οδοντιατρείο

Καθώς ο οδοντίατρος είναι υποχρεωμένος να δουλεύει στον πολύ περιορισμένο χώρο της στοματικής κοιλότητας ο σωστός φωτισμός αποτελεί ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συμβάλλουν τόσο στην ορθή διάγνωση και θεραπεία του ασθενή όσο και στην  ανετότερη εκτέλεση της εργασίας του.

Προβολείς

provoleas_coxo_cx249-24

Ο προβολέας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα του οδοντιατρικού μηχανήματος, και καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ο οδοντίατρος αντιμετωπίζει το δίλημμα αν θα πρέπει να αντικαταστήσει τον παλιό του προβολέα με έναν καινούργιας γενιάς.

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός προβολέα είναι:

-ο τύπος των λαμπτήρων που διαθέτει (αλογόνου ή led)

– η ισχύς του φωτός που εκπέμπει και η οποία προσμετράται σε μονάδες lux

– η θερμοκρασία χρώματος που μας δείχνει πόσο θερμή (κιτρινωπή) ή ψυχρή (προς το μπλε) είναι η απόχρωση του λευκού φωτός  που εκπέμπει ο προβολέας. Η μονάδα μέτρησης είναι οι βαθμοί Kelvin (Κ) και οι οποίοι κυμαίνονται από 2000 έως10.000.  Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία χρώματος τόσο πιο θερμή είναι η απόχρωση (βλ. εικόνα 1). Ως πιο ξεκούραστο και πιο ουδέτερο όσο αφορά στην ανάδειξη των χρωμάτων θεωρείται το φως που η θερμοκρασία χρώματος του κυμαίνεται μεταξύ 4000 – 6000Κ και χαρακτηρίζεται ως φως ημέρας.

Οι παλαιότερης τεχνολογίας προβολείς χρησιμοποιούσαν λαμπτήρες αλογόνου, διέθεταν ισχύ που έφτανε έως τα 35.000 lux και είχαν θερμοκρασία χρώματος 4.500Κ.

Οι προβολείς νέας γενιάς διαθέτουν λαμπτήρες led με διαβαθμιζόμενη ισχύ έως 100.000 lux και ρυθμιζόμενη θερμοκρασία χρώματος 4000 -6000Κ προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στον οδοντίατρο.

Δευτερεύοντα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας προβολέας είναι:

– να διαθέτει φωτοκύτταρο ώστε να μην χρειάζεται ο οδοντίατρος να τον ανοιγοκλείνει με το χέρι,

-να δημιουργεί φωτεινό πεδίο ¨καθαρό¨ από σκιές,

-αποσπώμενες χειρολαβές  που να μπορούν να πλυθούν ή και να κλιβανιστούν,

 -κατοπτρική επιφάνεια, κ.α.

Χειρολαβές με φως

Εκτός από τον προβολέα όμως, φως στην στοματική κοιλότητα παρέχουν πλέον και οι χειρολαβές. Παλαιότερα στις χειρολαβές η φωτεινή πηγή (είτε αλογόνου είτε led που είναι πολύ πιο ισχυρή) βρισκόταν στο στέλεχος της χειρολαβής και το φως μεταφερόταν στην κεφαλή της με οπτική ίνα. Αυτό είχε το μειονέκτημα ότι το unit έπρεπε να διαθέτει ειδική εγκατάσταση γιαυτό τον σκοπό. Αν δεν την είχε ο οδοντίατρος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοιου τύπου χειρολαβή. Οι σύγχρονες χειρολαβές διαθέτουν led φωτισμό στην κεφαλή που δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση.