Ρωτήστε τον τεχνικό

Σκοτώνοντας τους ιούς και όχι …τα μηχανήματα!!!

σκοτώνοντας τον ιο

Αν και οι οδοντίατροι πάντοτε φρόντιζαν τόσο για την αποστείρωση των εργαλείων τους, όσο και για την απολύμανση των οδοντιατρικών μηχανημάτων τους, την εποχή του κορωνοϊού αυτές οι διαδικασίες έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Καλό θα είναι όμως έκτος από τους ασθενείς να έχουμε στο μυαλό μας και την προστασία των εργαλείων, των χειρολαβών και ολόκληρου του οδοντιατρικού μηχανήματος.

Εναλλακτικά: Για να έχει επιτυχία αυτή η προσπάθεια θα πρέπει ο οδοντίατρος να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του εξοπλισμού του ώστε να προστατεύει τους ασθενείς του χωρίς να τον καταστρέφει.

Χειρολαβές και Αυτόκαυστο

Μετά από κάθε περιστατικό οι χειρολαβές ( υψηλών –  χαμηλών)  πρέπει να λειτουργήσουν για 3-4 δευτερόλεπτα με νερό και αέρα και στην συνέχεια για άλλα 3-4 δευτερόλεπτα μόνο με αέρα ώστε να φύγει τελείως το νερό μέσα από την χειρολαβή. Στην συνέχεια και πριν μπουν στο αυτόκαυστο, θα πρέπει να λιπανθούν και να τοποθετηθούν σε ειδικό σακουλάκι. Οι χειρολαβές όταν βγουν από το αυτόκαυστο ενδείκνυται να ξαναλαδωθούν. Γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει και δεύτερο λιπαντικό για να μην έρχονται σε επαφή με το λιπαντικό που χρησιμοποιήθηκε πριν την αποστείρωση. Η χειρολαβή του υπέρηχου μπαίνει στο αυτόκαυστο χωρίς κάποια άλλη προεργασία.

Οδοντιατρικά εργαλεία και εγγλυφίδες

Τα χρησιμοποιημένα εργαλεία πρέπει να τοποθετούνται σε δοχείο με κατάλληλο απολυμαντικό διάλυμα και στη συνέχεια να μεταφέρονται στο πλυντήριο (λουτρό) υπερήχων όπου θα γίνει ο μηχανικός καθαρισμός. Ο καθαρισμός με το χέρι δεν συνίσταται για την αποφυγή κάποιου τραυματισμού. Τα εργαλεία τοποθετούνται στον κλίβανο και αποστειρώνονται ανάλογα με τον χρόνο που δίνει ο κατασκευαστής.

Οι εγγλυφίδες πριν την αποστείρωση πρέπει να καθαριστούν πρώτα είτε με κάποια οδοντόβουρτσα είτε με κάποιο άλλο ειδικό εργαλείο (γομολάστιχα ή βουρτσάκι χρυσοχόων). Η πιο αποτελεσματική όμως μέθοδος είναι να καθαρίζονται και αυτές στο λουτρό  υπερήχων. Ας έχουμε υπόψη μας ότι η συχνή αποστείρωση στον ξηρό κλίβανο μειώνει την κοπτική τους ικανότητα.

Τα εργαλεία ενδοδοντίας δεν μπαίνουν στον ξηρό κλίβανο. Τα τοποθετούμε είτε στο αυτόκαυστο είτε στον μικροαποστειρωτήρα.

Μεγάλες επιφάνειες και σωλήνες

Για τις μεγάλες επιφάνειες καλό είναι να χρησιμοποιείτε τα ειδικά  απολυμαντικά για οδοντιατρικά μηχανήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους , ώστε να μην αλλοιωθούν τα χρώματα και γενικότερα η αισθητική τους.

Μετά το τέλος μια εργάσιμης μέρας συνιστάται να γίνεται καθαρισμός των σωλήνων αναρρόφησης από τα λύματα τους με τα ειδικά υγρά που προτείνει ο κάθε κατασκευαστής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο

 210 7777 936, email: info@unimedica.gr site: www.unimedica.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *