Ρωτήστε τον τεχνικό

Το κομπρεσέρ και τα προβλήματά του

8 Αεροσυμπιεστές

Το κομπρεσέρ αποτελεί ένα από τα βασικά εξαρτήματα του οδοντιατρείου, καθώς τροφοδοτεί με συμπιεσμένο αέρα το unit. Ένα σύγχρονο κομπρεσέρ θα πρέπει να έχει παροχή τουλάχιστον 120lt/min, να είναι oil free και έφ΄ όσον είναι τοποθετημένο σε περιβάλλον με έντονη υγρασία να διαθέτει ξηραντήρα.

Συντήρηση

Η καθημερινή εξαέρωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μην αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα κατά την διάρκεια της εργασίας μας, αλλά και για την μακροζωΐα του κομπρεσέρ. Αν δεν κάνουμε εξαέρωση, τότε θα συγκεντρώνεται νερό στον κάδο του με αποτέλεσμα αφενός να έχουμε υγρασία στα κοπτικά αλλά και στην αεροσύριγγα, αλλά και να σκουριάσει εσωτερικά ο κάδος του. Η υγρασία φυσικά δυσχεραίνει την εργασία μας, ενώ σκουριές από τον κάδο μπορεί να μπλοκάρουν την βαλβίδα αντεπιστροφής με συνέπεια την απώλεια αέρα και τη συνεχή λειτουργία του.

Γιατί το κομπρεσέρ μου δεν δουλεύει;

Όταν το κομπρεσέρ δεν δουλεύει το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε την παροχή ρεύματος. Μπορεί για κάποιο λόγο να έχει βγει η πρίζα ή να έχει πέσει η ασφάλεια.

Μια άλλη αιτία είναι ότι μπορεί να έχει πέσει η θερμική ασφάλεια που έχει το κομπρεσέρ. Αυτό μπορεί να έχει γίνει είτε λόγω προβλημάτων στο δίκτυο (π.χ. απότομες μεταβολές της τάσης) είτε γιατί το κομπρεσέρ μας δουλεύει συνεχώς, λόγω απώλειας αέρα από την βαλβίδα αντεπιστροφής. Μπορούμε εύκολα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα πατώντας ένα κουμπάκι που υπάρχει συνήθως πάνω στην κεφαλή του κομπρεσέρ. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφία (φωτό 1) είναι μικρό και ¨καλά κρυμμένο¨ και ίσως χρειαστεί να το ψάξετε λίγο.

Φωτογραφία 1

Φυσικά αν υπάρχει απώλεια αέρα τότε το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί μετά από λίγο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχει κάποιο σκουπιδάκι (π.χ. κομμάτι σκουριάς από τον κάδο) στην βαλβίδα αντεπιστροφής. Για τον σκοπό αυτό την ανοίγουμε και την καθαρίζουμε (βλέπε φωτό 2). Λίγο προσοχή χρειάζεται ώστε να ξαναβάλουμε σωστά το ελατήριο και τη φλάτζα στη θέση τους. Προσοχή: πριν οποιαδήποτε εργασία, βγάζουμε το κομπρεσέρ από την πρίζα και κάνουμε εξαέρωση.

Αν παρ΄όλα αυτά το κομπρεσέρ εξακολουθεί να μην δουλεύει τότε υπάρχει περίπτωση να έχει καεί ο πυκνωτής εκκίνησης, οπότε θα πρέπει να αντικατασταθεί από εξειδικευμένο τεχνικό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 7777 936, email: info@unimedica.gr, site: www.unimedica.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *